Press Release

Ny undersøgelse: Solorejsende kunne spare op til 20% på prisen for nattogsrejser i Europa

June 14, 2023

Ingen moms og reducerede afgifter for at nattog får adgang til skinnerne kan hjælpe europæerne med at spare på rejseomkostningerne, mens de også reducerer klimaudledningerne.

En solorejsende på en returrejse fra Amsterdam til Madrid kan spare op til €65 på deres nattogsbilletter, eller 20 % af prisen. Nyt modelarbejde fra miljøgrupperne Transport & Environment (T&E) og Back-on-Track.eu har set på mulige reduktioner i nattogpriserne og viser, at to nemme løsninger har stor indflydelse på billetpriserne. Dels kan man fjerne momsen og dels kan man reducere sporadgangsafgifterne – som er den “vejafgift”, som jernbaneoperatørerne betaler for at bruge jernbaneinfrastrukturen.

Undersøgelsen ser også på, hvad disse reduktioner vil betyde for familier på fire personer. For ruterne Berlin til Napoli eller Bruxelles til Wien kunne en familie på fire spare op til henholdsvis €167 og €139. På disse to returrejser ville emissionsbesparelserne ved at tage et tog i forhold til et et fly være hhv. 3 tons og 1,8 tons CO2e for hele familien. Samlet set undersøgte vi syv grænseoverskridende linjer i Europa og viste, at små ændringer i, hvordan nattog beskattes kunne reducere billetpriserne gennemsnitligt med 15% for forretningsrejsende, solorejsende og familier.

Victor Thévenet, jernbanekoordinator hos T&E siger:“Nattog er på vej tilbage, men det samme er deres fede prisskilte. EU fremmer en renæssance for nattog med fotos fra en glamourøs Bruxelles-Berlin sovevognskupe, men er langsom til at reducere omkostningerne. Alt imens luftfarten fortsat modtager generøse statstilskud. EU har værktøjerne ved hånden til at gøre nattogsbilletter mere overkommelige for borgerne.”

Efterhånden som flere virksomheder søger at reducere deres emissioner fra erhvervsrejser, vil mere overkommelige togrejser for forretningsrejsende også være afgørende. På en mulig rute Bruxelles til Stockholm (via København) ville en forretningsrejsende spare op til €160, eller 19% af prisen, viser undersøgelsen.

Siden 2020 er et dusin nye nattogsforbindelser blevet lanceret i Europa, hvilket er en reaktion på det stigende behov for at skifte til klimarigtige transportformer. Jernbanerejser er i gennemsnit 28 gange mindre forurenende end flyrejser [1]. Men høje omkostninger afskrækker ofte de rejsende. En måling udført af Europe on Rail i 2021 viste, at 70 % af borgerne er villige til at vælge et nattog, hvis tilbuddet var “rimeligt” [2].

Omkostningsstrukturen for nattog er ufordelagtig sammenlignet med lavprisflyselskaber, da prisen i høj grad afhænger af den tilbagelagte afstand. Hovedparten af ​​luftfartens omkostninger ligger i start og landing, hvilket giver togene fordelen på kortere afstande. Men sådan er det ikke på længere strækninger, hvor togene skal bære store omkostninger for at bruge skinnerne.

For at vende denne tendens bør nattog nyde godt af en mere retfærdig beskatning og reducerede sporadgangsafgifter. Da EU planlægger at offentliggøre retningslinjer for togrejseomkostninger inden udgangen af ​​året, anbefaler undersøgelsen derfor, at nattog i Europa nyder godt af 0 % moms og en reduktion af sporadgangsafgifter. Dette er allerede tilfældet i Frankrig, hvor nattog defineres som et markedssegment, der på grund af sin lave rentabilitet bør fritages for en del af sporadgangsafgifterne.

For at støtte udviklingen af ​​nattog kunne medlemsstaterne også helt fritage grænseoverskridende nattog fra sporadgangsafgifter, anbefaler T&E. Dette er tilfældet i Belgien, hvor den føderale regering refunderer sporadgang og energiafgifter for internationale jernbaneoperatorer. Udvikling af nattog hjælper også med at maksimere brugen af eksisterende jernbane infrastruktur, som normalt er lukket eller underudnyttet om natten, siger T&E.

Poul Kattler, fra Back on Track, Danmark, konkluderer: »EU skal gå forrest for at gøre nattog til den mest attraktive mulighed for borgere, der ønsker at krydse kontinentet. To små ting i beskatningen kan få stor indflydelse for togrejser i Europa. Det er et win-win for klimaet og for borgernes pengepung.”

[1] Back-on-track.eu (2022). The Global Warming Reduction Potential of Night-Trains

[2] https://europeonrail.eu/portfolio/european-public-opinion-poll-shows-support-for-shifting-flights-to-rail/

Related Articles

View All